четверг, 17 октября 2013 г.

Знайомство з містом

Серед чарівної української природи, там, де неквапливий Псел приймає до себе Сумку, а в Сумку вливається її маленька притока Стрілка, розкинулося місто Суми - адміністративний, економічний і культурний центр Сумської області, утвореної 10 січня 1939 року. Площа міста - 100 кв. км, кількість населення за переписом 2011 року складає 272 тис. чоловік. Залізничні колії, повітряні магістралі, шосейні дороги з'єднують його з Києвом і Харковом, Запоріжжям і Полтавою, Курськом і Москвою, Петербургом і Бєлгородом, з містами і селами області.
герб м. Суми

флаг м. Суми
Офіційний герб міста Суми - три чорні сумки з перев'язями і золотими гудзиками на срібному полі. Його автором є російський історик Михайло Щербатов, який, складаючи герб, урахував особливості, історичні події, пов'язані з назвою міста. Так, зображення на гербі Сум пов'язане з легендою про те, що на місці заснування міста колись знайшли три сумки. Герб міста був затверджений російсько імператрицею Катериною ІІ у 1781 році.
Оскільки Суми були центром слобідського полку, то їм було приписано ще в 1734 році зробити прапор з гербом. Ескізи прапора складав професор юриспруденції Кенігсбергського університету Йоганн Симон Бекенштейн. А коли в 1776 році Щербатов вніс свій малюнок герба, то його й затвердили. Тому на зеленому полі флага зображені три сумки з золотими гудзиками.
Походження назви міста Суми остаточно не встановлено. Суми засновані на початку 1650-х рр. козаками-переселенцями з містечка Ставища на Київщині на чолі з Герасимом Кондратьєвим. Існують такі версії етимології назви міста:
за популярною, але малоймовірною версією, на березі річки Сумка (чи й у самій річці) перші поселенці знайшли три мисливські сумки з золотом. Цей переказ знайшов відображення у міській символіці (на гербі і прапорі міста), а нещодавно, у травні 2008 року в середмісті Сум навіть відкрили символічний пам'ятний знак «Сумка»;
найвірогідніше назва Сум походить від ранішого топоніму Сумка (назва річки), що є частою практикою при називанні поселень;
деякі дослідники схильні виводити назву міста від дієслова «сумувати», апелюючи до почуттів переселенців, що опинилися далеко від рідних земель.
Але сумувати в нашому місті не варто. Суми – прекрасне місто з прекрасною архітектурою та цікавим життям.

6 комментариев:

  1. Надзвичайно красиве місто, дуже хотілося б відвідати його. Дякую за екскурсію.

    ОтветитьУдалить
  2. Дуже цікаво про сумки, нагадують шотланські

    ОтветитьУдалить
  3. Женя, у тебя классно получилось! Я просто горжусь, что живу в этом городе:)

    ОтветитьУдалить
  4. Спасибо большое!! Приезжайте в гости!

    ОтветитьУдалить